Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Εξαπλάσιος ο κίνδυνος ουλίτιδας για τους καπνιστές

Οι καπνιστές έχουν έως και εξαπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης ουλίτιδας συγκριτικά με τους μη καπνιστές, αλλά η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να προλάβει την πρόωρη απώλεια των δοντιών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Periodontology.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ με επικεφαλής τον Δρ Φιλιπ Πρεσαου εξηγεί ότι οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στις χρόνιες παθήσεις των ούλων εν συγκρίσει με τους μη καπνιστές, διότι η συνήθεια του καπνίσματος έχει επιζήμια αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Ο οργανισμός είναι λιγότερο εξοπλισμένος να αντιμετωπίσει τη συσσώρευση βακτηρίων στην πλάκα που τελικά συσσωρεύεται πάνω στα δόντια.


Τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, τα οποία υποχωρούν και αιμορραγούν. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις περιοδοντικής νόσου, τα ούλα υποχωρούν και το οστό που συγκρατεί τα δόντια βαθμιαία διαβρώνεται και έτσι τα ούλα είτε πέφτουν είτε χρειάζονται εξαγωγή.


Οι οδοντίατροι γνωρίζουν ότι οι καπνιστές έχουν χειρότερη στοματική υγεία από τους μη καπνιστές αλλά είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η διακοπή του καπνίσματος μαζί με την θεραπεία κατά της ουλίτιδας όντως συντελεί σε πιο υγιή ούλα.


Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 49 καπνιστές με χρόνια ουλίτιδα για έναν χρόνο. Παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στο ένα πέμπτο των καπνιστών που διέκοψαν το κάπνισμα εν συγκρίσει με αυτούς που συνέχισαν να καπνίζουν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος ουλίτιδας αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει το άτομο σε ημερήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου