Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τα πρώτα δοντάκια...




Συνήθως μετά τους έξι μήνες θα «σκάσουν μύτη» τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας.

Βέβαια το πρώτο δοντάκι ποικίλει από παιδί σε παιδί… Υπάρχουν και παιδιά που έχουν κάποια δοντάκια από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους! 


Πως θα καταλάβω ότι βγάζει δοντάκια;


Θα δείτε ότι το μωρό σας είναι πιο νευρικό και κλαψιάρικο από ότι συνήθως. Ίσως παρουσιάσει δυσκολία στον ύπνο και θα έχει αυξημένη εκροή σάλιου.

Θα θέλει διαρκώς και με μανία να βάζει κάτι ή τα χεράκια του στο στόμα.Τα ούλα του θα πρηστούν ελαφρά και θα είναι σκληρά. Μπορεί ακόμη να μην έχει την συνηθισμένη όρεξη για φαγητό

Οπλιστείτε με υπομονή. Το μωρό σας, χρειάζεται συμπαράσταση σε τούτη την καινούργια του δοκιμασία.

Ρωτήστε τον γιατρό αν υπάρχει δυνατότητα να σας δώσει κάτι για τα ούλα του που θα το ανακουφίσει. Δοκιμάστε να του δώσετε ένα από τα ειδικά αντικείμενα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και τα μωρά μπορούν να τα μασήσουν και να ανακουφιστούν προσωρινά από τον πόνο.

Με καθαρά χέρια προσπαθήστε να του κάνετε με το δάχτυλό σας απαλό μασάζ στα ούλα του. Πολλές φορές τα ανακουφίζει και απολαμβάνουν αυτή την φροντίδα

Σκουπίστε του τακτικά τα σαλάκια του για να προλάβετε τυχόν εξανθήματα γύρω από το στόμα και για να μην μουσκεύει τα μπλουζάκια του.

Έτσι το μωρό θα καταφέρει να αποκτήσει τα 20 πρώτα του δόντια μέχρι το τρίτο έτος περίπου! Φροντίστε τα πρώτα του δόντια σαν να ήταν τα μόνιμα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικά σε μια σειρά από λειτουργίες.

Tip για την φροντίδα των δοντιών τους: Έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουν και τα παιδιά πόσο χρειάζεται να είναι τα δόντια τους υγειή. Θα μάθουν να τα φροντίζουν αν παρακολουθούν εσάς να τα βουρτσίζετε τακτικά.

Μπορείτε να μετατρέψετε το βούρτσισμα των δοντιών σε παιχνίδι.( πχ κάντε διαγωνισμό για το ποιος ξεβγάζοντας το στόμα του θα πετύχει την τρύπα του νιπτήρα)

Φροντίστε ακόμη και τα πρώτα δόντια του βρέφους με μία γάζα ή ένα μαλακό πανάκι που απλά θα το βρέξετε και με αυτό θα τα καθαρίσετε απαλά.

Αφού ξεκινήσετε να ταΐζετε το μωρό με στερεά τροφή, αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει ανθρακικό ή ζάχαρη. Είναι ιδιαίτερα καταστροφικά για τα δόντια. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την γλυκιά γεύση της ζάχαρης με διάφορες γεύσεις από φρέσκα φρούτα.

Μπορείτε να συζητήσετε στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον τις αποφάσεις που έχετε πάρει σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού ώστε να αποφεύγετε τυχόν προβλήματα σε κάθε επίσκεψη που θα σας κάνουν. (π.χ ενημερώστε τους ότι δεν τρώει γλυκά).

Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα εξειδικευμένη για παιδιά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε super market και φαρμακεία. Οι παιδικές οδοντόκρεμες είναι άκακες εάν τις καταπιούν τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου