Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η ζάχαρη και τα δόντια

Η ζάχαρη που περικλείεται στις τροφές και στα ποτά κάνει μεγάλο κακό στα δόντια. Στην πραγματικότητα το βασικό ζήτημα είναι η συχνότητα της κατανάλωσης της ζάχαρης και η διάρκεια της "παρουσίας" της στο στόμα. Για παράδειγμα, είναι σαφώς προτιμότερο να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε σύντομο χρονικό διάστημα και έπειτα να καθαρίσετε τα δόντια σας παρά να κρατήσετε μία καραμέλα ή μία τσίχλα που περιέχει ζάχαρη, για πολλές ώρες στο στόμα σας. Προφανώς θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τροφών οι οποίες λόγω της σύστασής τους έχουν την τάση να προσκολλώνται στα δόντια (όπως σταφίδες, λουκούμια, μαστιχωτά γλυκά, καραμέλες κ.λ.π.).
Επίσης οι χυμοί των φρούτων και τα ίδια τα φρούτα, αν και άριστες θρεπτικά τροφές, εντούτοις περιέχουν κιτρικό οξύ, το οποίο είναι βλαπτικό για τις επιφάνειες των δοντιών. Εξάλλου, πολλοί από τους χυμούς εμπεριέχουν ζάχαρη, αποτελώντας τελικά αιτία σχηματισμού τερηδόνας. Κι εδώ το ζήτημα είναι η συχνότητα κατανάλωσης και η διάρκεια παρουσίας στο στόμα : μπορείτε να πιείτε όσους χυμούς και να φάτε όσα φρούτα θέλετε, αλλά σας συμβουλεύω να το κάνετε σε σύντομο χρονικό διάστημα! Και φυσικά, το ιδανικό είναι να ακολουθήσει το πλύσιμο των δοντιών.

1 σχόλιο:

  1. Ό,τι και να κάνουμε δηλαδή, πρέπει να πλένουμε μετά τα δόντια μας!! Δεν υπάρχει σωτηρία.... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή