Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Εγκυμοσύνη και πρόληψη

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να έχουν υπόψη τους και να εφαρμόζουν διάφορες λύσεις πρόληψης και αποφυγής διαφόρων παθολογικών καταστάσεων . Σε μια επιστημονική ερευνά που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ εξετάζονται οι παράγοντες που προκαλούν την τερηδόνα των δοντιών στις εγκύους και προτείνονται λύσεις για την αποφυγή και την πρόληψη της τερηδόνας και των ασυνεπειών της καθώς και για την αποφυγή της πιθανής μετάδοσης της από την μητέρα στο παιδί.
Είναι γνωστό ότι η τερηδόνα των δοντιών προκαλείται από διάφορα μικρόβια στο στόμα, όταν αυτά βρουν ευνοϊκές συνθήκες να αναπτυχθούν και να δράσουν. Σίγουρα και για διάφορους λόγους δεν είναι εφικτό και σκόπιμο να γίνεται τακτική οδοντιατρική θεραπεία σε εγκύους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σχήμα πρόληψης και αποφυγής της τερηδόνας στις εγκύους. Σύμφωνα με τους ιδικούς, αυτό το σχήμα πρέπει να περιλαμβάνει την σωστή και τακτική υγιεινή του στόματος και την χρήση στοματοπλυμάτων με συνδυασμό φθορίου και χλωρεξιδίνης.
Ένα από τα βασικότερα μικρόβια που προκαλεί τερηδόνα είναι ο στρεπτόκοκκος Mutans. Αυτό το μικρόβιο διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί στις εγκύους πολύ αποτελεσματικά με την χρήση στοματοπλυμάτων που περιέχουν συνδυασμό φθορίου και χλωρεξιδίνης και μάλιστα χωρίς καμία συνέπεια για την έγκυο ή το έμβρυο. Έτσι, μειώνονται σημαντικά και οι πιθανότητες μεταφοράς του μικροβίου από την μητέρα στο έμβρυο με τις αντίστοιχες ευνοϊκές συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για την υγειά των δοντιών του παιδιού. Συνεπώς, η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί και να αποφευχθεί ακόμα και σε ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού όπως οι έγκυοι που εμφανίζουν ειδικές συνθήκες και αυξημένες απαιτήσεις πρόληψης και θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου